praktijk psychiatrie psychotherapie / personal mental coaching

Relatie- en individuele therapie bij Ans

Waarom wij in relatie- en individuele therapie gingen? Beiden universiteit.
Back to memory lane: na dat mijn partner had aangegeven, dat hij niet meer wist of hij bij mij wilde blijven, ben ik door mijn “hoeven gezakt / in een diep ravijn gestort”. Ik voelde me wanhopig, verdrietig en alleen.
En daar was jij, gelukkig! Je hebt als het ware crisisinterventie gedaan en ons weer op de rit gekregen! Dat ging ver, zo maakte je bijvoorbeeld ’s ochtends zeer vroeg,  plaats voor ons.

trouwringenOmdat wij er niet meer uitkwamen.

Bij onze intake vroeg je aan ons: komen jullie voor relatietherapie of echtscheidingsbemiddeling? Mijn partner kon hier geen antwoord op geven. Toen vond ik dat vreemd en vreselijk. Maar je gaf alle ruimte. Dat is, denk ik, wijs van je geweest, want vervolgens hebben we, vele keren, gesprekken gevoerd met ons 3 en. Heftige gesprekken, maar het leverde mij vele nieuwe inzichten op m.b.t. het onderhouden van intieme relaties.
Kern voor mij was daarbij: hoe kunnen twee mensen, die zo verschillend zijn, toch (dwars) verbanden naar elkaar blijven leggen.

Individueel

In tweede instantie heb ik samen met jou gesproken. Dat gaf mij extra steun, die ik fijn vond!
Mijn inzichten groeide mbt: waar liggen mijn werkelijke behoeftes? Het voelen van mijn emoties. Hoe ontwikkel ik mijn interne voedende ouder? Hoe zorg ik goed voor mezelf? En dit vervolgens ook nog te delen met anderen!
Een hele kluif met mijn achtergronden en karaktereigenschappen. We hebben gesproken over oude beelden van mij, zoals: wat ik zeg is niet belangrijk. We hebben ook gesproken over: minder streng zijn voor mezelf en over mildheid:  een mild mens is ook lief voor zichzelf en vervolgens via jezelf naar de ander.

Invalshoeken

Ook heb je geprobeerd bij mij andere invalshoeken/ reacties te ontwikkelen naar mijn directe omgeving:  zoals meer aftasten: het meer stellen van vragen, zoals: Wat wil je dat ik hier uit begrijp? Wat wil je horen?
Dus vaker de stap te zetten, van een interne monoloog richting: een dialoog met de ander.
We zijn dus veel bezig geweest met het bij mij ontwikkelen van nieuwe inzichten. Dit heeft me veel gebracht: ik snap, zoals bovenstaande mechanismen, beter.

Naar mezelf kijken

Een aandachtspunt voor mij in onze relatie was: (doordat ik streng denk over mezelf) ik leerde hoe ik e.e.a. anders kan doen, zien en voelen. In de dagelijkse praktijk, en dus ook in mijn huwelijk, lukt dat natuurlijk niet allemaal.  En om dan met mildheid/warmte en compassie naar mezelf te blijven kijken, lukt me moeilijk. Ik had blijkbaar grote behoefte aan een externe (en natuurlijk ook een interne) ondersteunende, voedende, begripsvolle en warme ouder.
Het bleef voor mij dan te cerebraal hangen en het me beter over mezelf voelen liep daarop achter.

Aanbevelen

DUS: Ik beveel je bij iedereen aan, sterker nog: ik gun je iedereen.

The real people make their own decisions, while the plastic people are run by fortune cookies.
-Eric Berne